top of page

Wat je nog niet wist over crematie

Er leven nog heel wat taboes rond sterfte en afscheidsrituelen. We komen er dan ook niet elke dag mee in contact – gelukkig maar – en vaak doen er heel wat verhalen de ronde. Hierdoor ontstaan bepaalde misvattingen over crematie, bijvoorbeeld. We zetten ze even op een rijtje en vertellen je hoe dit werkelijk in zijn werk gaat.


Crematoria in België zijn overheidsbedrijven

In België zijn de crematoria tot op vandaag overheidsbedrijven. Met andere woorden, een crematie vindt altijd plaats op een door de overheid gecontroleerde plaats. De crematie kan (voorlopig) dus niet uitgevoerd worden bij een begrafenisondernemer. Waarom gaan veel mensen er dan vanuit dat privébedrijven crematies aanbieden? Wellicht omdat we bij een crematie de associatie maken met het afscheid, en daarmee bedoelen we de ‘plechtigheid’. Crematie slaat enkel op de verbranding van de overledene, en dat gegeven is in handen van de overheid. De afscheidsplechtigheid vindt plaats in een aula van de begrafenisondernemer, een unieke locatie of een ruimte in het crematorium zelf, en wordt niet door de overheid georganiseerd.


De overledene wordt altijd met kist gecremeerd

In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, wordt een overledene altijd mét kist verbrand. De kist is enerzijds nodig om het lichaam in het ovensysteem te plaatsen: de kist wordt op een soort van transportband gelegd en met een invoerarm in de verbrandingsoven geduwd. Hiervoor is enige kracht nodig en dan is een degelijke kist aangeraden. Anderzijds zorgt de kist, die idealiter uit massief hout bestaat, voor de verbranding op zich. De kist die de familie kiest, wordt altijd mee gecremeerd. Kortom, met een kist verloopt dit proces vlotter en serener.


De as die je krijgt is altijd de juiste as

Soms twijfelen mensen eraan of de as die ze mee naar huis krijgen wel echt de as van hun dierbare is. Dat is echter altijd effectief zo: tijdens het crematieproces wordt er een vuurvast steentje bij de kist gelegd ter controle. Zo weet de begrafenisondernemer dat het om de juiste as gaat. Ook tanden en beenderen blijven in eerste instantie over na de verbranding. Na elke crematie wordt de verbrandingsoven gereinigd, waarbij alle restanten, inclusief botten en tanden, terechtkomen in een collector. Vervolgens wordt alles vermalen tot fijne as, die vervolgens in de as wordt gedaan.


Protheses worden niet verwijderd voor crematie

Protheses zoals een valse heup worden niet verwijderd voor de crematie. Na het verbrandingsproces blijven ze echter wel over. Crematoria verzamelen dergelijke materialen om ze te laten recycleren. De opbrengsten hiervan worden meestal aan een goed doel geschonken.


Altijd controle door een beëdigde arts

Na het overlijden wordt een lichaam naar een funerarium gebracht, tenzij het om een verdacht overlijden zou gaan. In dat geval wordt het parket ingeschakeld en zet de procureur het onderzoek verder. Daarna geeft de procureur pas groen licht voor de crematie. Gaat het om een natuurlijk overlijden, dan wordt het lichaam ook naar het funerarium gebracht en wordt daar een tweede, beëdigde arts aangesteld die controleert of het effectief een natuurlijk overlijden betreft. Een lichaam kan dus niet zomaar snel gecremeerd worden.


Heb jij nog vragen over crematie? Neem gerust contact met ons op en stel hier je vraag.


Bezoek onze website

De Ceder Uitvaartcentrum


Comentários


bottom of page