top of page

Wat is het verschil tussen kerkelijke en burgerlijke uitvaart?

Hoe weet je welk soort uitvaart geschikt is voor de overledene en de nabestaanden? De eerste keuze die je moet maken, is kiezen tussen een kerkelijke en burgerlijke uitvaart. We vertellen je wat het verschil is en wat je allemaal in overweging moet nemen.


Er bestaat geen juist of fout

Een type uitvaart kiezen en organiseren is iets erg persoonlijks. Een ceremonie kan dan ook verschillen van persoon tot persoon en er bestaat geen juist of fout. Kies vanuit je hart en buik, want dat maakt het voor jou de juiste uitvaart.


Wat is een kerkelijke uitvaart?

Een kerkelijke uitvaart vindt uiteraard plaats in de kerk en wordt voornamelijk door gelovigen gekozen. Zij vinden het belangrijk om hun dierbare een afscheid te geven volgens de protocollen en met de rituelen van het geloof. Een gebed, kerkelijke muziek en het voorlezen van Bijbelse verhalen horen er allemaal bij. Er bestaan uiteraard verschillende vertakkingen binnen het geloof, waardoor niet alle kerkelijke diensten hetzelfde verlopen.


Wat is een burgerlijke uitvaart?

Bij een burgerlijke uitvaart hebben de nabestaanden meer vrijheid. De dienst vindt vaak plaats in een aula of in het crematorium, maar er zijn ook nog andere plaatsen waar het afscheid kan plaatsvinden. De reden waarom veel mensen voor een burgerlijke plechtigheid kiezen, is dat er tot in de puntjes gepersonaliseerd kan worden. De nabestaanden kunnen persoonlijke tekstjes voorlezen, zelf de muziek selecteren of ervoor kiezen om een moderator alles in goede banen te laten leiden. Zelfs live muziek is mogelijk. Je kan er bij een burgerlijke uitvaart ook voor kiezen om het erg intiem te houden, of net zeer groot te maken. Kortom, alles is mogelijk.


Waar moet je aan denken bij een burgerlijke of kerkelijke uitvaart?

Na een overlijden is een uitvaart regelen eigenlijk het laatste van je zorgen. Je wil rouwen en bij vrienden en familie zijn. Om je alvast op weg te helpen, geven we je hieronder een korte checklist van de belangrijkste zaken waar je over moet nadenken om het afscheid te organiseren:

- Spreek een uitvaartondernemer aan die je kan helpen bij de organisatie en al je vragen kan beantwoorden. Hier vind je alvast een overzicht van de Sereni-uitvaartondernemers.

- Beslis of de overledene zal worden gecremeerd of begraven.

- Bepaal een locatie en datum om dit te laten plaatsvinden en beslis of je voor een burgerlijke of kerkelijke uitvaart kiest.

- Denk na over de aankleding en het verloop van het afscheid, zeker als je voor een burgerlijke uitvaart kiest. Zaken waaraan je zoal moet denken zijn: de rouwbrief, een kist of wade, bloemen, decoratie, rouwvervoer, muziek, sprekers, catering, uitvaartbedankjes …

- Stel een adressenlijst op voor de rouwbrief en verstuur deze. Misschien is een rouwadvertentie in de lokale krant ook een goed idee?

- Beslis in welke kledij je afscheid wil nemen van je dierbare.


Er zijn uiteraard nog tal van zaken die na een overlijden in orde moeten worden gebracht. Alleen al de administratie heeft soms wat voeten in de aarde. Neem dus gerust contact op met De Ceder. Wij begeleiden je om zo zorgeloos mogelijk waardig afscheid te nemen van de overledene.


Bezoek onze website

De Ceder



bottom of page