top of page

Wat is een wilsbeschikking?

“Als ik sterf, wil ik graag gecremeerd worden.” Af en toe hoor je mensen zeggen hoe zij hun afscheid zien en waar hun persoonlijke voorkeur naar uitgaat. Als die wens niet op papier staat, dan mogen de nabestaanden hier echter zelf over beslissen, ongeacht of ze op de hoogte zijn van de wensen van de overledene. Wilt u dat uw afscheid er helemaal uitziet zoals u het zelf voor ogen hebt? Dan kunt u dit opnemen in een wilsbeschikking.


Wat staat er in een wilsbeschikking?

Elke meerderjarige kan een laatste wilsbeschikking aanvragen. Voor minderjarigen kunnen de ouders of voogd dit uitvoeren, maar vanaf zestien jaar kan de minderjarige de beslissing wijzigen. Een wilsbeschikking is een middel om uw wensen na uw overlijden te doen naleven en hebben betrekking tot de manier van begraven of cremeren, het soort plechtigheid, de gemeente van begrafenis of asbezorging, de geloofsovertuiging en eventueel zelfs een uitvaartcontract waarin u uw wensen in verband met uw afscheid laat opnemen.


Hoe vraagt u een wilsbeschikking aan?

Een laatste wilsbeschikking dient u aan te vragen bij het e-loket van uw gemeente of een stadsloket naar keuze. Voor de eerste optie heeft u uw elektronische identiteitskaart en de pincode ervan nodig. Wenst u langs te gaan bij het stadsloket, meer bepaald de Dienst Burgerzaken, dan maakt u best een afspraak en vult u het officiële invulformulier in dat in de meeste gevallen terug te vinden is op de website van de gemeente. Opgelet, dit is voor elke gemeente anders, dus zorg ervoor dat u de juiste acties onderneemt. De Dienst Burgerzaken neemt uw wensen vervolgens op in een register en als u bijvoorbeeld verhuist, wordt dit doorgegeven aan de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats.


Hoe weet ik of een overledene een wilsbeschikking heeft?

Als u weet hebt van een laatste wilsbeschikking van een dierbare die is overleden, kunt u contact opnemen met zijn of haar notaris. Weet u het niet zeker, dan komt de eventuele wilsbeschikking altijd boven water wanneer u een begrafenisondernemer aanstelt en aangifte doet van het overlijden bij de gemeente. Een wilsbeschikking is overigens altijd bindend.


Met een testament of schenking kunnen wij u bij Uitvaartcentrum De Ceder niet onmiddellijk verder helpen, al kunnen we u wel in contact brengen met enkele notarissen in ons netwerk. Wilt u echter uw laatste wilsbeschikking laten noteren? Dan kan dat bij onze uitvaart adviseurs. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of meer informatie.


Bekijk onze folder

De CederComments


bottom of page