top of page

Wat gebeurt er met mijn huisdier na mijn overlijden?

Er gebeurde reeds heel wat onderzoek naar hoe dieren rouwen wanneer een soortgenoot overlijdt. Maar wat als hun baasje overlijdt? Wat voelen dieren, hoe rouwen ze? Dat het huisdier op het overlijden zal reageren, staat buiten kijf. Er bestaat nog onduidelijkheid over de reden van de reactie: is het een emotionele kwestie of louter een reactie op het doorbreken van een gewoonte?


Hoe herken je rouwgedrag bij honden?

Al na één dag voelt de hond of kat dat het baasje weg is. Logisch, want de routine wordt doorbroken en dat uit zich in verschillende symptomen: de hond of kat zoekt naar het baasje, is rusteloos of wil bijvoorbeeld niet eten.


Een hond is een roedeldier en beschouwt het gezin als zijn roedel. Het baasje staat aan het hoofd ervan, dus wanneer die overlijdt, is de hiërarchie helemaal verdwenen. Het is belangrijk het gebrek aan een baasje snel op te vullen, anders bestaat de kans dat de hond zich als ‘hoofd’ van het gezin gaat profileren en bazig begint te worden. Het is voor de nabestaanden aangeraden om samen met de hond het rouwproces te doorlopen. Ga wandelen en speel spelletjes met de hond, zodat hij een nieuw baasje kan vinden in de persoon die hem hierin begeleidt.


Hou ook rekening met mogelijk kopieergedrag. Honden kopiëren het gedrag van de groep waarin ze zitten. Rouwt de familie, dan neemt de hond dit in veel gevallen over. Dat merk je wanneer de hond rusteloos en trager wordt, of bijvoorbeeld geen eetlust meer heeft. Breng je de hond in een omgeving met blije mensen, dan zal hij snel weer opleven.


Ook katten kunnen rouwen

Bij honden is rouwgedrag bijna altijd zichtbaar, bij katten hangt het van de kat af. De één vertoont zichtbare symptomen van rouw, de andere verwerkt stilletjes zijn verdriet. Dit hangt voornamelijk af van de onderlinge band en van hoelang de kat met haar baasje heeft samengewoond. Ook het karakter van het dier speelt hierin een grote rol. Bij katten kan je rouwgedrag herkennen wanneer ze bijvoorbeeld miauwen zonder duidelijke oorzaak, minder eten of opvallende gedragsveranderingen vertonen. Het is belangrijk om de kat extra aandacht te geven als er iemand wegvalt in het gezin. Verander niets in huis of aan haar dagelijkse ritme om extra stress te voorkomen.


Wie zal voor mijn huisdier zorgen na mijn overlijden?

Als je met een partner of familieleden samenwoont, is het redelijk zeker dat het huisdier bij hen kan blijven na jouw overlijden. Woon je echter alleen, dan wil je uiteraard dat je hond of kat goed terechtkomt. Misschien kan jouw huisdier een nieuwe thuis vinden binnen de familie of bij een goede vriend of kennis. Het kan geen kwaad om nu al iemand aan te spreken met de vraag of hij of zij dit zou zien zitten. Eventueel maak je enkele afspraken op papier en noteer je wat de zorg voor jouw huisdier allemaal inhoudt. Misschien kan je een bepaald geldbedrag nalaten voor de zorg voor jouw huisdier. Dit kan je opnemen in je testament.


Heb je vragen over wat er met je huisdier zal gebeuren na je overlijden of zit je met andere vragen over jouw uitvaart of die van een dierbare? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.


Bezoek onze website

De Ceder



bottom of page