top of page

Wat kan een begrafenisondernemer van mij overnemen?

Als we denken aan een begrafenisondernemer, denken we meteen aan zijn taken tijdens de ceremonie tijdens een begrafenisplechtigheid in de aula of kerk, maar een uitvaartondernemer doet veel meer dan dat. Hij begrijpt hoe pijnlijk en emotioneel het afscheid voor u is en wil dan ook dat u uw zo weinig mogelijk zorgen hoeft te maken. Het enige wat telt, is dat uw dierbare een waardig afscheid krijgt en dat u en uw familie de tijd krijgen om het verlies op een serene manier te verwerken.


Het lichaam verzorgen en opbaren


De eerste taak van de begrafenisondernemer is zorg dragen voor het lichaam van de overledene. U en uw familie kiezen of het lichaam thuis of in een rouwcentrum wordt opgebaard. Maak u geen zorgen over de verplaatsing, dat doet de uitvaartondernemer voor u. Het lichaam wordt in elk geval in het rouwcentrum voor een laatste keer verzorgd en mooi opgebaard, zodat de laatste groet van familie en vrienden zo sereen en intiem mogelijk kan verlopen. Bovendien houdt de begrafenisondernemer rekening met alle wettelijke voorschriften en regels.


Laat je begeleiden door een uitvaartplanner


Hulp nodig bij het rouwbericht of de rouwadvertentie? Uw begrafenisondernemer staat ook hiervoor steeds voor u klaar. Sommige begrafenisondernemers beschikken zelfs over een eigen drukkerij voor doodsprentjes. Heeft uw uitvaartondernemer dit niet, dan heeft hij gegarandeerd een vaste partner die dit snel voor u in orde kan brengen. Maak u geen zorgen over de geschikte doodskist. Er is inderdaad heel veel keuze, maar een begrafenisondernemer zal u hierin begeleiden en een kist voorstellen op basis van uw wensen en budget. Terwijl u in het rouwcentrum nog een laatste keer afscheid neemt, gaat de uitvaartondernemer al aan de slag met de organisatie van de uitvaartplechtigheid. Uiteraard verloopt dit steeds in samenspraak met de familie. Denk maar aan de keuze van muziek, locatie en eventuele religieuze wensen of voorschriften. Niemand kent de overledene immers beter dan u en uw familie. Een begrafenisondernemer zal u helpen en ondersteunen, maar zal nooit zijn ideeën of mening opdringen. Maak u ook geen zorgen over de administratieve taken, die zal de begrafenisondernemer zoveel mogelijk van u overnemen, zodat alle nabestaanden op een comfortabele manier en zonder onnodige zorgen afscheid kunnen nemen. Weet dat uw begrafenisondernemer ook waardevolle contacten heeft met priesters, voorgangers, het kerkhof, de gemeente of de locaties voor de koffietafel. Uiteraard neemt u steeds de eindbeslissingen, maar vertrouw gerust ook op de contacten en ervaring van de begrafenisondernemer, zodat u zorgeloos afscheid kunt nemen.


Bezoek onze website
Ondersteuning ook na de plechtigheid


Afscheid nemen van een geliefde of dierbare is nooit gemakkelijk. De eerste dagen na het overlijden bent u druk bezig met de organisatie van de uitvaartplechtigheid dat u soms vergeet te rouwen of onvoldoende stilstaat bij uw verdriet. Na de plechtigheid valt de drukte weg en weet u misschien niet goed blijf met uw verdriet, vragen en bezorgdheden. Een goede begrafenisondernemer laat de nabestaanden echter niet in de kou staan na de plechtigheid. Zo kunt u bij hem of haar terecht tijdens het verwerkingsproces. Heeft u een luisterend oor nodig, dan brengt uw uitvaartondernemer u in contact met een rouwconsulent. Maar ook op administratief en fiscaal vlak kan de begrafenisondernemer bijstand voorzien.


Moet ik de plechtigheid (volledig) uitbesteden?


Er komt heel wat kijken bij de organisatie van een uitvaartplechtigheid. Als u alles zelf moet doen, bestaat de kans dat u iets vergeet, want uw hoofd staat er eigenlijk niet helemaal naar. U kan natuurlijk altijd zelf de organisatie in handen nemen en voor bepaalde zaken ondersteuning vragen aan de uitvaartondernemer, of u kan de organisatie uiteraard volledig aan uw begrafenisondernemer overlaten. Een goede uitvaartondernemer houdt u perfect op de hoogte van het prijskaartje van uw wensen. Een begrafenis organiseren kost nu eenmaal geld, dus transparantie is erg belangrijk.


Comments


bottom of page