Hoe vreemd het misschien klinkt, ook de uitvaartsector is onderhevig aan trends. Hoe we twintig jaar geleden afscheid namen, ligt ondertussen immers mijlenver van hoe we dat nu doen. Hoewel de meeste mensen nog steeds een traditionele ceremonie verkiezen, neemt het aantal meer persoonlijke plechtigheden zichtbaar toe. Steeds meer uitvaartondernemers gaan hier dan ook in mee en bieden nieuwe diensten aan.
Meer kleur en licht voor meer persoonlijkheid
Zwart was vroeger dé kleur die geassocieerd werd met verdriet en een overlijden. Het was dan ook de figuurlijke rode draad in een afscheidsceremonie. Vandaag de dag kiezen we echter steeds meer voor wat meer kleur of bepaalde accenten, want een afscheidsplechtigheid is al somber genoeg zonder al die donkere kledij. We kiezen uiteraard nog steeds voor sobere kledij, maar af en toe wordt er gevraagd om de plechtigheid bij te wonen met een bepaald kleuraccent om de dienst wat meer te personaliseren. Steeds meer kiezen de nabestaanden bijvoorbeeld ook voor warmere kleuren om zo de warme persoonlijkheid van de overledene in de verf te zetten. We zien dit niet enkel terugkeren in de kledij van de rouwenden, maar ook in het ontwerp van de doodsprentjes of in de keuze voor de uitvaartaula. De uitvaartplanners van De Ceder kleden de aula’s ook steeds vaker modern in en laten veel licht binnen, om warmte en geborgenheid in de ruimte te creëren.
Een persoonlijke toets voor een persoonlijk afscheid
Elke mens is uniek, dus dat zou het afscheid van elke persoon ook moeten zijn. Door persoonlijke anekdotes te delen tijdens de plechtigheid of het karakter van de overledene te laten doorschemeren in de ceremonie, wordt het afscheid al snel stukken persoonlijker. Interesses, hobby’s of karaktertrekken van de dierbare kunnen bijvoorbeeld als centraal thema worden uitgedragen tijdens het afscheid. U kan hier best ver in gaan: stel dat de overledene erg milieubewust was, dan behoren milieuvriendelijke doodskisten of biologisch afbreekbare urnen tot de mogelijkheden.
Bekijk onze folder
Begraven of cremeren?
Het is wellicht geen verrassing dat er steeds meer crematies plaatsvinden, zelfs in eerdere landelijke regio’s, terwijl dat vroeger vooral enkel in de steden voorkwam. Tegenwoordig kiest ongeveer 70% van de nabestaanden voor een crematie, ook al is cremeren eigenlijk duurder dan begraven. Er worden tegenwoordig immers geen (grote) grafzerken meer voorzien.
We zien ook een opvallende trend voor de bestemming van de as: steeds meer mensen kiezen ervoor om de as van de overledene volledig of gedeeltelijk in een urne thuis te bewaren in plaats van op het kerkhof. Tot slot merken we op dat alternatieve strooiplaatsen zoals de zee of zelfs binnenwateren aan populariteit winnen. Het wettelijke kader hiervoor is dan ook serieus uitgebreid. Wij kunnen u hierover correct informeren.
Comments