top of page

Een groene uitvaart: een milieubewuste keuze

In de huidige maatschappij houden we steeds meer rekening met onze ecologische voetafdruk. Dat doen we vooral tijdens ons leven, maar eigenlijk kunnen we ook daarna milieubewust zijn door te kiezen voor een groene uitvaart. Wat je kan doen om een groene of ecologische uitvaart te organiseren, gaat veel verder dan enkel milieuvriendelijke producten te gebruiken.


Kies voor een ecologisch verantwoorde grafkist

Wij werken met massieve grafkisten, gekenmerkt door eenvoud en vervaardigd uit populier, den, steigerhout of riet. Het hout of riet wordt niet behandeld met producten en de kist is zodanig ontworpen dat er geen metalen verbindingsstukken nodig zijn. De handvaten zijn dan weer van hout of koord gemaakt. Wij kiezen bewust voor Belgisch vakmanschap, en wel om de volgende redenen:

  • de kwaliteit en vakkennis;

  • eerlijke materialen die op een ethische manier worden vervaardigd, waardoor er geen sociale uitbuiting is van goedkope buitenlandse producenten;

  • een beperkt transport voor een lagere ecologische voetafdruk van de grafkist;

  • een zo klein mogelijk aanbod aan tropische houtsoorten;

  • het gebruik van snelgroeiende houtsoorten (bijv. populier) of massief hout, zodat schadelijke stoffen bij crematie of begraving tot een minimum wordt beperkt.


Ga voor lokale en seizoensgebonden bloemen

Uiteraard zetten we onze dierbare graag een laatste keer in de bloemetjes, maar vergeet niet dat veel bloemen in een serre worden gekweekt die enorm veel energie verslinden. Bepaalde bloemen worden bijvoorbeeld ook uit Afrikaanse landen geïmporteerd. Dat vergt natuurlijk wel wat van het milieu. Wil je bewust een groene uitvaart organiseren, dan werken wij samen met lokale bloemisten die met seizoensgebonden bloemen werken. Zo beperken we de impact op het milieu.


Milieubewust drukwerk of digitale rouwaankondigingen

Het maakt deel uit van onze traditie om mooie rouwaankondigingen uit te sturen bij een overlijden. Dat zou eigenlijk ook perfect op ecologisch papier kunnen.

Je kan ook nog een stapje verder gaan en gebruikmaken van ons uitgebreid online platform. Daarop kunnen familieleden en vrienden op de hoogte worden gebracht van het overlijden en kunnen zij digitaal hun komst bevestigen en hun medeleven betuigen.


Wat kost een groene uitvaart?

Is ecologisch duurder? Niet per se. Maar laat je ook niet vangen: goedkopere alternatieven die vaak online worden aangeboden, voldoen niet aan de strenge kwaliteitsnormen die de overheden ons als sector oplegt. Als een grafkist geen erkend label draagt, wordt deze niet aanvaard door begraafplaatsen en crematoria.


Bij dergelijke producten, die vaak uit lageloonlanden worden geïmporteerd, doen leveranciers meestal afstand van hun aansprakelijkheid na levering. Dat zegt eigenlijk al genoeg. Door de import uit verre bestemmingen wordt de groene visie bovendien ook helemaal teniet gedaan. Informeer je dus goed en ga niet zomaar in zee met goedkopere leveranciers. De Ceder helpt je graag bij jouw groene uitvaart,


Heb jij nog vragen? Neem gerust contact met ons op.


Bezoek onze website

De Ceder Uitvaartcentrum


Comentários


bottom of page